ВИ СТЕ ОВДЕ » Догађања » Сретењска књижевна академија посвећена Мирославу Максимовићу

 
 

Сретењска књижевна академија посвећена Мирославу Максимовићу

 
 

Народна библиотека «Свети Сава» и Задужбинско друштво „Први српски устанак“ организују Књижевну академију посвећену Мирославу Максимовићу, овогодишњем добитнику награде „Одзиви Филипу Вишњићу“.
Поводом Награде коју Задужбинско друштво „Први српски устанак“ из Орашца додељује 23. пут, објављена је Максимовићева збирка песама под називом Вољење Србије  која ће овом приликом бити представљена аранђеловачкој читалачкој публици. Поред аутора, о књизи говори и проф. др Радивоје Микић.


Одлуку о Награди, донео је жири у саставу: академик Матија Бећковић (председник); чланови: академик Милосав Тешић, Драган Лакићевић, Владимир Јагличић и др Иван Златковић. Поговор књизи написао је проф. др Радивоје Микић. Свечано уручење Награде биће уприличено у Марићевића јарузи у Орашцу, на Сретење, у среду, 15. фебруара, 2018. године. Покровитељи овогодишње Награде су Општина Аранђеловац и Министарство културе и информисања Републике Србије.


Мирослав Максимовић је рођен 1946. године у Његошеву, у Бачкој. Од 1948. претежно је живео у Београду (од 1956. до 1965. живео у Сарајеву, Загребу и Книну). Био је у оснивачкој редакцији листа „Књижевна реч“, у редакцији часописа „Књижевност“ и главни уредник двонедељних новина за културу „Бестселер“. Различите послове радио је у Књижевној омладини Србије, Удружењу књижевника Србије, Београдском издавачко-графичком заводу. Песме објављује од 1968. године. За поједине књиге и за целокупно дело добио је више награда. Приредио је, поред осталог, више књига Душана Радовића, Стевана Раичковића, Бранка Миљковића и Матије Бећковића. Песме су му превођене и објављиване у различитим антологијама и часописима, а о његовом стваралаштву одржана су три симпозијума и објављена три зборника.
Књижевна академија је у уторак, 13. фебруара 2018. године, у 19 часова, у читаоници Народне библиотеке „Свети Сава“ у Аранђеловцу.

Коментари нису дозвољени.

Не можете оставити коментар.